Autobedrijf de Nachtegaal

U bevindt zich hier: Startpagina > Service > Airconditioning

Airconditioning

Airco servicebeurt

Werkt het nog?

Airco compressor vervangen

Een nieuwe compressor kost gemiddeld 600 euro en dan zit deze nog in de doos.

Zolang uw airco werkt, gaat alles goed. Zo denkt u als trotse bezitter. Dat het systeem onderhoudsvrij is. Tenslotte wordt in de onderhoudsvoorschriften van de fabrikant nauwelijks gerept over aircocontrole. Maar zo’n weldadig koelsysteem is een erg ingewikkelde installatie. Dit geldt vooral een automatische airco of de climate control.

Op basis van hun constructie kan een auto airco geen hermetisch gesloten systeem zijn. Een auto airco verliest per jaar gemiddeld zo’n 10% van de totale vulhoeveelheid. Als de airco weinig wordt gebruikt bestaat het risico dat afdichtingen gaan uitdrogen en gaan lekken. Het koudemiddel raakt dan onder niveau. Koudemiddel en de in systeem aanwezige olie zijn hygroscopisch; ze trekken vocht aan. Dat vocht leidt weer tot verzuring en lekkage. Als er koudemiddel weglekt, raakt de compressor na verloop van tijd oververhit. Verreweg de meeste airco installaties gaan dan ook defect door een te laag niveau van het koudemiddel als gevolg van lekkage.

Desondanks besteedt uw garage bij een onderhoudsbeurt vaak nauwelijks of geen aandacht aan uw aircosysteem. De simpele reden is dat er maar weinig zijn die expertise op dit gebied hebben. Lekken worden niet gecontroleerd, er wordt geen koudemiddel bijgevuld en meer dan eens blijkt achteraf de compressor, het hart van de installatie, te zijn beschadigd. Om koudemiddelverlies en daarmee gevolgschade te minimaliseren, bestaat een heel eenvoudige oplossing: regelmatig onderhoudt. Ieder jaar airco controle en elke twee jaar airco service.

 

Afspraak Airco systeem